Friluftspaket

Upplev och utforska naturmagin!
Lycka är att vistas ute i naturen

Guidade turer

Vår guide, Charina Åkesson, ger er möjligheter att testa på friluftsliv i olika former. Vi tror att det finns många människor som gärna vill prova, men så vet man kanske inte hur man bära sig åt eller vart man ska ta vägen och det blir ett hinder att ta sig ut. Där vill vi hjälpa till med att underlätta att för alla att ta sig ut i naturen. Vi erbjuder även guidade turer inom vandring och friluftsaktiviteter i alla dess former, begränsningen är upp till dig.

Turerna anpassas till att fungera optimalt för familjer, grupper, företag eller andra konstellationer. Hör av dig till Charina så diskuterar vi fram bästa lösningarna. 

 • Vara ute i naturen

 • Aktivera dina sinnen och hela kroppen
 • Släpp vardagen och bara umgås
 • Dela upplevelser tillsammans med andra

Friluftspaket

Välj det som passar dig

Vi har valt att paketera ett par äventyr i paket. Ute i naturen så kan man göra så mycket och paketen är till för att du enklare skall kunna fundera över vad Ni vill ha ut av er upplevelse och vistelse.

Paketen är inte ”huggna i sten” utan det går bra att lägga till och dra ifrån aktiviteter utefter önskemål. Vi vill forma upplevelsen utefter era önskningar. 

Se vilket paket nedan som passar dig, eller kontakta Charina för att forma ett eget paket.

Packning och material

Egentligen behöver ni inte ha med så mycket eget material. Ni kan hyra tält, sovsäck och allt annat som behövs av oss. Vissa familjer/grupper är vana naturvandrare och har allt material själva, medans andra inte har något eget än. Oavsett så skall ni få komma ut i naturen om ni vill. Vi gör upp vad som behövs efter att ni kontaktat Charina. 

Det enda som behövs är grundläggande saker som:

 • Kläder att sova i
 • Tandborste och tandkräm
 • badkläder och handduk
 • Varma kläder till kvällen
 • Ficklampa
 • Vattenflaska
 • Frukt

Baspaket för nyfikna

1. Sätila Sand

Baspaketet ”Sätila Sand” är ett paket för den som är nyfiken och inte vill ha det så krävande.

Vi utgår Sätila Sand, en underbar plats med en lång härlig sandstrand, badbrygga, närhet till riktiga toaletter, strandkiosk och parkering. Inom gångavstånd finns också en affär, restaurang och pizzeria. 

Passar bra för en halv- eller heldag. Vill man går det bra att lägga till en övernattning också.  

Aktivitet under dagen kan vara småsljöd med barnen, håva i vassen och studera livet i vattnet. Eller fiska, bada och spela discgolf. Här ges det utrymme också för att bekanta sig med kanoter eller kajaker och lära sig lite bad- och båtvett. I samband med bad i den långgrunda sjön ges också möjlighet till simundervisning för de yngsta. 

 • Det enkla paketet för den nyfikna. 

 • Lättillgänglighet (såväl med bil som kommunalt och framkomlighet)

 • Möjlighet att utforska mycket på egen hand

 • Faciliteter (riktiga toaletter och dusch)


För den enklare äventyraren

2. Änghagen

Paketet ”Änghagen” är med enklare vandring som till och med kan genomföras med barnvagn. Hit kan man även komma sjöledes med kanot eller kajak.

Platsen Änghagen är en naturskön plats i ett naturreservat med uråldriga ekar. Där finns fina ängar där djur ibland betar och en liten sandstrand vid sjön Lygnern. Jämfört med Sätila Sand är platsen mer orörd och privat. 

Här kan vi bada, göra olika lekar tillsammans, småslöjd och knivskola med de yngsta (äldre kan också behöva ;.). I den slingrande bäcken som går förbi täljer vi barkbåtar och ser vem som kommer först. Eller så färgar vi garn av växter. 

I orörd natur så utforskar vi faunan och pratar om växter och djur. Det passar också bra att håva i sjön och studera vattenlivet. 

Vill man så går det bra att slå läger över natten. Då tänder vi en mysig kvällsbrasa vid eldstaden och kan laga middag tillsammans. På morgonen vaknar vi till doften av havregrynsgröt och nykokt kaffe. 

 • Lättillgängligt (möjlighet till framkörd packning)

 • Kort trevlig vandring (eller egen bil)

 • Ett lättsamt paket som passar alla


Äventyr på medelnivå

3. FLOHULT

Paketet ”Flohult” är ett paket för den som vandra en liten sträcka men uppleva mycket. Hit kan man även komma med kanot eller kajak.

Flohult är en plats som ger en kontinental känsla – lite som medelhavet. Vid en vik in från sjön Lygnern ligger en sandstrand omgiven av fantastisk natur på båda sidor.   

Vi utgår från Sätila Sand och vandrar bort mot Flohult. En sträcka på ca 6 km. Vandringen är ganska lätt och du kan även gå med barnvagn.  Under vandringen gör vi lite olika aktiviteter och roliga lekar. Ibland stannar vi upp och känner in naturen. Vi tittar, lyssnar och låter oss omslutas av det vi upplever. 

Framme på plats så planerar och förbereder vi vår lägerplats eller om vi bara skall vara över dagen så börjar vi med middagen. 

Att sova över på Flohults strand kan verkligen rekommenderas. På morgonen när du drar upp dragkedjan på tältet möts du av en soluppgång med panoramavy över sjön där solens strålar speglar sig i vattnet. 

 • Lättillgänglig

 • Möjlighet att få framkörd packning

 • Ostört och vackert


LIte mer avancerat

4. BUARÅS

Paktetet ”Buarås” är lite mer avancerat än de övriga paketen. Vandringen är på ca 6 km men i svårare terräng än t.e.x Flohult. Det går att komma fram sjövägen med kanot eller kajak men då måste vädret vara tillräckligt bra. 

Längst med vandringen upplever du sjö, bäckar, blandskog och vattenfall. Under vandringen gör vi lite olika aktiviteter. Här ges mycket utrymme till att stanna upp, lyssna och känna. Naturen och skogen är mer blandad och varierad än de övriga vandringarna. Du upplever ängar, mossa, gran- och blandskog. 

Längst med vandringen så får vi reda på lite om historier kring platserna. Här har det nämligen funnits rövare!

Vid en stor härlig äng vid sjökanten till Lygnern slår vi läger. Vi förbereder middag och gör gemensamma aktiviteter fram till kvällen. Vi avslutar med historier och berättelser kring lägerelden.

Vi vaknar sedan upp till fantastiska vyer och vandrar vidare. Dagens stora upplevelse blir Ramhultafallet, ett vattenfall på 63 meter (3 meter högre än Niagarafallet!). Här kan man välja att avsluta vandringen och bli upphämtad eller så fortsätter vi hela vägen till Sätila Sand (en vandring på ytterligare ca 6 km). 

 • Lite mer krävande upplevelse

 • Häftig vandring med historiska vingslag.

 • Blandad natur med vattenfall.


Mindfullness delux

Yoga- äventyr

I alla paket och turer så får ni ta del av en sinnlighet om att vara i naturen. Tanken är att ni skall få stanna upp och känna in. För er som vill ha ännu mer av detta så är ett Yoga-äventyr det perfekta valet för er. 

Ett yoga-äventyr är en vandring där vi längs vägen gör olika stopp med övningar där vi stimulerar våra sinnen och ökar närvaron. 

Vi kallar det ibland för Skogsbad. Det är en form av naturlig mindfulness i skogen. Vi arbetar stilla och i rörelse, sensoriskt och öppet, personligt, själv och i grupp, kreativt, lättsamt, lekande och undersökande. Allt vi gör är med betoning på relationen med och till den omgivande naturen. Vi reflekterar över vad vi känner och delar med oss av våra upplevelser. 

Främst kommer ni bli bekanta med Yin-yoga, ibland även lite Yang. Vid vissa tillfällen väver vi även in lite Chigong. Om ni inte är bekanta med dessa läror så var inte orolig, ni får reda på mer under vandringen. 

 • Yoga med närvaroövningar och meditation 

 • Yogavandring med meditation, närvaroövning och övernattning utomhus 

 • Matlagning ute i naturen

Erfaren guide med stort hjärta

Charina Åkesson 

Jag är ett stort fan av naturen. Den har gett mig så mycket och detta vill jag dela med mig av. Det finns så mycket att uppleva. Jag brinner för att visa det underbara enkla som bara finns där som vi inte alltid tänker på i naturen. Skogen, sjön, stranden, ån.

Jag bara längtar att få ta med dig /er ut i naturen. Detta är en dröm som har kommit i uppfyllelse tack vare Leader Sjuhärad. En möjlighet för er/dig att komma ut i naturen på olika upplevelseäventyr.

Jag är i grund och botten både lärare och förskollärare och läst vidare i utomhuspedagogik (har en magister i detta ämne). Har under 25 års tid haft grupper i Friluftsfrämjandet både Knytte, Skogsmulle, Strövare och Lufsare. Det vill säga från 2 år upp till 12 år och har även haft skridskoskola.

Min grundfilosofi har alltid varit att grunden i lärandet är att lära av naturen. Den uråldriga baskunskapen för våra liv och i lärandet, samtidigt som vi lär får vi frisk luft och rörelse, umgänge och upplevelser – tillsammans. Jag har haft förmånen att bygga en Skolskog tillsammans med pedagoger och föräldrar. I detta otroliga klassrum hade vi lektioner klassvis och ibland hela skolan t.ex Mästarnas Mästare. Det främsta syftet var med min magisteruppsats var att ändra på hela kunskapssynen och göra det obegripliga begripligt. Att allt hänger ihop och naturen är en källa där vi lär och hämtar ny energi, till både knopp, kropp och själ.

Det är bara för dig/er att välja vilket äventyr som passar dig. Kontakta mig för frågor och funderingar:
charina@halsohusetisatila.se